30/9/24 (inloop vanaf 19:00 uur)
Toeristisch Café Westerwolde en Veenkoloniën
Locatie: Siep & Co. (Hendrik Westerstraat 22 - Oude Pekela)
7/10/24 (inloop vanaf 19:00 uur)
Toeristisch Café Oldambt
Locatie: De Kolk (Hoofdweg 191- Midwolda)
27/01/25 (inloop vanaf 19:00 uur) (let op datum is gewijzigd!)
Grand Café ZO Groningen - Proef het Goud van Groningen
Over onze steekproducten, trends en kansen in food en hoe je die kansen kunt verzilveren.
Locatie: De Langeleegte (Langeleegte 16a - Veendam)
De
avond gaat over onze steekproducten, trends en kansen in food en hoe je die kansen kunt verzilveren. "Makers" uit de regio's presenteren zich (ben je deelnemer én maker, meld je dan bij Barbara). Kennis over food, maar ook het proeven zal tijdens deze avond aan bod komen.
De sprekers:
Laurens Speek (tevens avondvoorzitter)
Mathijs
Niehaus
En natuurlijk ruim de gelegenheid om te proeven en elkaar te spreken.
Oorspronkelijk productie- innovator bij Philips maar al jaren aan de slag als zelfstandig ondernemer waarbij hij projecten opzet gebaseerd op duurzaamheid, korte keten en innovatie. Werkt veel samen met onderwijsinstellingen zoals Hanzehogeschool en RUG en kent de paden die bewandeld moeten worden bij de Provincie, Gemeente en Rijksoverheid.
Mathijs is gespecialiseerd in voedselinnovatie en korte keten projecten.
Hij is samen met Laurens één van de twee voedselmakelaars, of korte keten regisseurs, bij de Stichting Oogst van Groningen; werkt aan vernieuwende projecten die bijdragen aan
bewustwording op het gebied van landbouw, verwerking en logistiek. Laurens en Mathijs brengen telers in contact met producenten waarbij de kaders bestaan uit: Provincie Groningen, voedsel voor
menselijke consumptie, innovatie en duurzaamheid.
Mathijs gaat de deelnemers aan het Grand Café meenemen in de voedseltrends en de kansen die er liggen in de Provincie Groningen met betrekking tot samenwerking in de keten gebaseerd op horeca,
toerisme en retail.
Deze voormalig restauranthouder van restaurants in de Stad en Ommelanden (Onderdendam en Appingedam) heeft zich gespecialiseerd in de processen met betrekking tot voedsel en dranken die leiden tot smaak.
Laurens studeerde voor Vinoloog en Liquorist aan de Wijnacademie en heeft de Gastronomische opleiding gevolgd bij Peter Klosse, Nederlands enige smaakprofessor. Laurens was betrokken bij coöperatie de Graanrepubliek als onderdeel van het Graanlab waar de oude rassen worden geteeld op basis van smaakeigenschappen en voedingswaarde (Het Graanlab bestaat nog steeds en gaat als Stichting verder).
Momenteel is hij docent aan de Hotelschool Groningen (Gastheerschap, wijnlessen en beoordelen van de ondernemingsplannen) en is hij betrokken bij het project De Oogst van Groningen waar hij samen
met Mathijs voedselketens gaat opzetten in de Provincie Groningen. Laurens is tevens bestuurslid bij de Wijnacademie, hét opleidingsinstituut op het gebied van wijn en gedistilleerd in
Nederland.
Laurens zal de avond verbinden door korte interviews met de sprekers en de makers, waarbij ook de deelnemers in de zaal worden betrokken.
Op 21 maart jongstleden was het gecombineerde Toeristisch Café bij de Museumspoorlijn STAR. Wat een prachtige nostalgische locatie. Anne de Vries vertelde vol trots over de STAR en de grote aantrekkingskracht van de treinen bij publiek en vrijwilligers, maar ook over de vele plannen voor dit jaar rondom de verbouwing van het station in Veendam en het ontstaan van de mooie locatie in Stadskanaal.
Barbara nam de aanwezigen mee langs de vele projecten die ZO Groningen in 2024 gaat realiseren of al gerealiseerd heeft, waaronder het Rondje Zummer in Westerwolde en Veenkoloniën, video Westerwolde, Denkend aan Holland in Westerwolde, de nieuwe magazines, de recreatiekaarten, stadsgids Winschoten, bebording, project Toeristinfopunt en De Dag van het Park, Theaterproductie Zummerbühne en nog veel meer.
Daarna volgde het rondje langs de velden. Nieuwe plannen en ontwikkelingen omvatten onder meer bezinningstoerisme, Team Battle via Stal Westerwolde, een nieuw Landal Park in Sellingen dat in juni de deuren opent.
Als laatste onderdeel werd door Edwin het onderwerp AI ofwel Kunstmatige Intelligentie besproken. Op de avond liet hij enkele voorbeelden zien hoe je dit in je dagelijkse praktijk kunt toepassen.
Je kunt Chat-GPT vooral inzetten om tijd te winnen, bijvoorbeeld bij het schrijven van teksten voor bijvoorbeeld vacatureteksten of social media berichten. Mocht je interesse hebben in de AI-workshop, dan kun je een mailtje sturen naar barbara@zogroningen.nl. Er zijn geen kosten aan deze workshop verbonden.
Opnieuw kijken we met voldoening terug op het tweede Toeristisch Grand Café.
In de verrassende en voor velen nog onbekende locatie in Ter Apel, ’t Spiekerhûs, hebben we met bijna 90 gasten gekletst, gedronken en gegeten en ons laten infomeren en inspireren over de Duitse markt.
Anouk Ellen Susan leidde ons door het avondprogramma, dat met een indrukwekkend filmpje over Westerwolde werd geopend. Wethouder Henk van der Goot lichtte de totstandkoming van het, door ZO Groningen geproduceerde, filmpje toe. Helaas is de aanleiding, het verslechterde imago van Ter Apel, niet fraai. Maar de video (en ook de locatie waar we deze avond zijn) laat zien dat Ter Apel zo veel meer te bieden heeft.
Het programma werd vervolgd door Martin Pohl. Als Manager Duitsland Market & Insights presenteerde hij de feiten en cijfers over de Duitser en de (ontwikkelingen in) de Duitse markt.
In de pauze werden Duitse Schweinehaxe en Hänchenkeule geserveerd en ging de Krombacher-biercarrousel open voor de drankjes. Hierna deed Anouk haar verhaal over de verschillen en overeenkomsten tussen Duitsers en Nederlanders. Handig voor ondernemers die meer Duitse gasten willen; het zijn de fijne kneepjes die het doen.
Het programma werd afgesloten met een tafelgesprek met ondernemers Thijs Huisman (Zeilschool Blauwestad) en Harmen Bos (Brouwhotel Parkzicht). Ook Kerstin van der Toorn (Manager Tourisme IHK Niedersachsen) en Wiebke Bos (Beleidsambtenaar toerisme gemeente Oldambt) schoven aan. Beide dames zijn geboren in Duitsland en getrouwd met een Nederlandse man. Deze vier beantwoordden de vragen die gedurende avond door de deelnemers op de bierviltjes waren geschreven.
Vanzelfsprekend was er na afloop nog tijd voor een drankje, currywurst en een goed gesprek.
Voor wie er niet bij was… Hier vind je de hand-outs van de presentaties. En in 2024 kan je in de herkansing. Dan weer op een nieuwe verrassende locatie en een ander thema!
Luistertip voor de Podcast-liefhebbers onder ons... Een Duits/Nederlandse Podcast over cultuur, het bedrijfsleven, politiek, de media... over Duitse Nederlanders en Nederlandse Duitsers. Al meer dan 80 afleveringen, dus ga er maar even voor sitzen.
Martin Pohl is werkzaam bij het Bureau voor Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) als Market & Insights Manager Duitsland.
Anouk is geboren in Nederland en opgegroeid in Duitsland. Anouk sprak op het Grand Café over de verschillen en overeenkomsten van Duitsers en Nederlanders en wat je daarmee kan (of juist niet kan) als ondernemer in de toeristische sector.
We kijken tevreden terug op het allereerste Toeristisch Grand Café.
Nog midden in de verbouwing opende De Graanrepubliek voor meer dan 100 gasten haar deuren, zodat we alvast een glimp konden opvangen van dit bijzondere pand én initiatief in Bad Nieuweschans.
Het uitgebreide avondprogramma, onder leiding van Jetta Post , werd afgetrapt door gedeputeerde Mirjam Wulfse. Vervolgens vertelden Jenz Verbogt en Edwin van der Woude kort over de totstandkoming van deze bijeenkomst en de samenwerking. Niels Grootenboer vertelde kort over de prachtige plannen die worden neergezet met De Graanrepubliek. Een uniek initiatief in zijn soort.
Hierna was het tijd voor het inhoudelijke deel van de avond. Elsa Weelink (Marketing Groningen) nam het publiek mee in de huidige stand van zaken in de vrijetijdssector in Noord-Nederland en de vele kansen die er zijn voor de provincie Groningen. Hiermee werd duidelijk dat de provincie echt alle ingrediënten in huis heeft als topbestemming in Europa.
Wendy van Oude Veldhuis gaf het publiek veel praktische tips mee naar huis om meer gebruik te maken van mediapubliciteit. Met weinig effort kan dit namelijk veel impact en zichtbaarheid opleveren voor de vrijetijdsondernemers.
Na deze twee keynote sprekers stond er nog een topper op de planning. Hans Nijland vertelde aan de hand van verschillende voetbal-anekdotes over de successen en uitdagingen waar we als ondernemer of organisatie vaak mee te maken hebben. Het publiek genoot zichtbaar van deze verhalen.
Ter afsluiting stond er voor de gasten nog een kleine verrassing op de planning. Met een inleiding van Laurens Speek, konden de gasten het bijzondere pand van De Graanrepubliek op eigen houtje proeven van Eggens Craft Beer en Hooghoudt distillaten
Iedereen, dank voor jullie komst en bijdrage!
In iedere regio (Westerwolde, Oldambt en Veenkoloniën) organiseren we 2 x per jaar het Toeristisch Café. En 1 x per jaar doen we dat voor alle drie regio's samen. Hier treffen ondernemers, wethouders, ambtenaren, ZO Groningen-medewerkers en andere bij de sector betrokkenen elkaar in een informele setting.
Met een bescheiden inhoudelijk onderdeel als aanleiding (wat ieder lid kan/mag aandragen en/of verzorgen), treffen we elkaar op wisselende toeristische locaties in het gebied om een drankje met elkaar te drinken elkaar te inspireren, kennis uit te wisselen, elkaar te leren kennen of gewoon even te geinen.
Als deelnemer van ZO Groningen ben je van harte welkom in het café. Je hebt met maximaal 2 personen toegang tot de 2 bijeenkomsten in jouw regio en het "grand café" voor alle drie regio's gezamenlijk. Wil je met meer personen naar binnen, dan betaal je een kleine toelage voor de cateringkosten.
Als verlengstuk van het Toeristisch Café, is er voor iedere regio een Whatsappgroep. Eentje waarin we ook tussen de Café’s door elkaar van leuke, interessante (en relevante) zaken op de hoogte kunnen houden. Geen gemopper en gezeur, maar leuke dingen: oplevering nieuw pand, tweede botteling Groninger Genever, opening museum, nieuwe fietsroute, Zeearend gespot bij Smeerling… dat soort dingen.
Exclusief voor leden. Zit je nog niet in de groep en ben je lid, geef dan je mobiele nummer even door via barbara@zogroningen.nl
Altai Yurt - Saran Myagmarsuren-Hartsuiker en Rowan Hartsuiker
B&B Alteveer Buiten - Sanne Bunk
Brouwerij Westerwolde - Marende en Harm Verwey
Wonderwereld - Marja Oldmans
City Club Winschoten - Pascal Meinders
Kapiteinshuis Pekela - Froukje Veninga
Manege Lipizza - Bianca en Pieter Prins